Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

8 ΠΡΟΤΆΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΊΕΣ


η αγαπημένη μου συνήθεια τώρα τις γιορτές είναι κάθε μεσημέρι ή βράδυ να βλέπω χριστουγεννιάτικες ταινίες. σε βάζουν αμέσως στο κλήμα και είναι ότι καλύτερο με το τόσο κρύο που έχει έξω αλλά και συνδυάζεται τέλεια με ζεστή σοκολάτα, κουβερτούλα και τζάκι. για αυτό λοιπόν παρακάτω σου έχω μία μικρή λίστα με τις ταινίες που βλέπω κάθε χρόνο. - και όχι ! δεν τις έχω βαρεθεί όσες φορές και να τις δω, ειναι κάτι σαν θεσμός, δικός μου θεσμός - 




Δεν μπορώ να νιώσω Χριστούγεννα αν δεν το δω και για αυτό κάθε χρόνο είναι η πρώτη μου επιλογή. φυσικά και μιλάω για την ταινιά :
 The Polar Express (2004)  
Που ένα δύσπιστο αγόρι επιβιβάζεται στο τραίνο που οδηγεί στον Βόρειο Πόλο.
 Cgi υπερπαραγωγή του Robert Zemeckis με τον Tom Hanks να υποδύεται 8 ρόλους, από το ίδιο το αγόρι έως τον Άγιο-Βασίλη!

Η δεύτερη ταινία που επιλέγω είναι το  A Christmas Carol (2009) 
Σε αυτή την cgi μεταφορά της ιστορίας του Charles Dickens ο Robert Zemeckis σκηνοθετεί τον Jim Carrey στους ρόλους του Ebenezer Scrooge αλλά και των τριών φαντασμάτων που θα τον επισκεφθούν! Σωστό casting, εντυπωσιακές στιγμές, με αποκορύφωμα το μοντάζ του παρελθόντος που παρουσιάζει τι ξέχασε/θυσίασε ο ήρωας στο βωμό του κυνηγιού του πλούτου.


Η τρίτη ταινία είναι  Love, Actually (2003) 
Ό,τι κι αν πεις, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το πόσο επιδραστικό είναι την τελευταία δεκαετία το Love, Actually... Αθεράπευτα ροζ ρομαντική κομεντί με φόντο το χριστουγεννιάτικο Λονδίνο, περιλαμβάνει έρωτες, οικογενειακές επανασυνδέσεις και ισχυρές φιλίες. Η ταινία του Richard Curtis αντέχει σε επαναληπτικές προβολές, οπότε σίγουρα θα περιλαμβάνεται στο εορταστικό τηλεοπτικό πρόγραμμα των καναλιών για όσο ζούμε.


Τέταρτη ταινία και επιλέγω μια αρκετά παλιά αλλά το δίδαγμα που δίνει μας κάνει καλύτερους ανθρώπους και για αυτό επιλέγω να βλέπω την It's A Wonderful Life (1946) κάθε Χριστούγεννα. 
Μιλάω για το αριστούργημα του Frank Capra (προτάθηκε για 5 βραβεία Oscar) είναι ένα καθόλου ανάλαφρο οικογενειακό δράμα που έχει καταχωρηθεί ως μια από τις πιο feelgood ταινίες όλων των εποχών. Αξεπέραστη εμψυχωτική εμπειρία, όλοι μας θα ήμασταν λίγο καλύτεροι αν το βλέπαμε κάθε Χριστούγεννα.


Η Πέμπτη ταινία είναι λίγο παιδική αλλά κι εμείς παιδιά δεν είμαστε;; και αναφέρομαι στην ταινία  A Charlie Brown Christmas (1965) 
Όπου Charlie Brown παρέα με τον Snoopy μισούν τη γιορτή του καταναλωτισμού και προσπαθούν να ανακαλύψουν το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων. 50 χρόνια μετά, απολύτως διαχρονικό και κλασσικό. 


Δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα η ταινία μόνος στο σπίτι για αυτό και την έκτη και έβδομη θέση έχει  το  Home Alone (1990) 1 και 2 
Τα Χριστούγεννα ο 8χρονος Κέβιν μένει, κατά λάθος, μόνος του στο σπίτι, το οποίο καλείται να υπερασπιστεί από δύο διαρρήκτες βάζοντας τους πολλές διασκεδαστικές παγίδες.          
Σκηνοθέτης: Κρις Κολόμπους 
Ηθοποιοί: Μακόλει Κάλκιν, Τζον Χερντ, Τζο Πέσι, Ντάνιελ Στερν



Όχι και τόσο Χριστουγεννιάτικη αλλά μέσα στο κλίμα του χειμώνα είναι και η όγδοη ταινία που επιλέγω και είναι ο Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας (2005). 
Ο Τσάρλι, ένα πάμπτωχο αγόρι, μαζί με τον παππού του Τζο, είναι ένα από τα πέντε τυχερά παιδιά που κερδίζουν το δικαίωμα να επισκεφτούν το εργοστάσιο σοκολάτας του εκκεντρικού Γουίλι Γουόνκα, ο οποίος είχε 15 χρόνια να κάνει την όποια δημόσια εμφάνιση. Η ξενάγηση στο θαυμαστό εργαστήριο σοκαλατοποιίας αποδεικνύεται μια αληθινή δοκιμασία, μια περιπέτεια όπου κάθε παιδί φανερώνει τα ελαττώματα και τις αρετές του.
 Αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Τιμ Μπάρτον με τους: Τζόνι ΝτεπΦρέντι ΧάιμορΝτέιβιντ ΚέλιΈλενα Μπόναμ Κάρτερ


Δεν υπάρχουν σχόλια: